Marketing

Wat is SEO?


SEO is een afkorting voor Search Engine Optimization, of beter optimalisatie voor zoekmachines, wat min of meer meteen ook omschrijft waartoe het dient. Misschien heb je wel al eens van SEO gehoord en hoe het werkt, maar in essentie is dit simpelweg een proces dat gebruikt wordt om de verschillende zoekmachines op te laten merken dat jouw pagina’s de moeite waard zijn om weer te geven in de index van Google.

Om uit te zoeken welke website de hoogste notering moet krijgen om te verschaffen waar mensen naar op zoek zijn, geeft Google een score aan iedere website en iedere zoekopdracht die uitgevoerd wordt door gebruikers. Om tot die score te komen gebruiken ze een zeer complex algoritme. Je kan dit algoritme makkelijk vergelijken met een reeks knikkerpotten. De eerste pot knikkers geeft je bijvoorbeeld een score voor de kwaliteit van jouw website, de tweede dan weer een score voor het aantal afbeelding die gebruikt worden, een derde voor de betrouwbaarheid van jouw site, … en ga zo maar door. Het doel is uiteindelijk om zoveel mogelijk potten in het algoritme gevuld te krijgen met knikkers, of alleszins toch meer dan de andere websites. Jouw ranking in de zoekresultaten wordt beïnvloed door onder andere de hoogste score te hebben in kwaliteit van jouw website, de hoogste score in autoriteit of misschien wel omdat jij één van de meest betrouwbare webshops uitbaat die voldoet aan de eisen en wensen die zoekers hebben. Het positieve aan dit allemaal is dat het algoritme bestaat uit honderden van die knikkerpotten en dit is dus voor jou dé uitgelezen kans om zoveel mogelijk potten gevuld te krijgen met zoveel mogelijk knikkers en op die manier een hogere positie te verkrijgen in de zoekresultaten. Dus het optimaliseren van jouw website betekent dus eigenlijk dat je moet proberen om voor al deze factoren een zo hoog mogelijke score te behalen.

Knikkerpotten
SEO voorgesteld als een verzameling van knikkerpotten.

Nu Is het wel zo dat bepaalde potten meer impact hebben op jouw score dan andere. De 3 voornaamste factoren die van groot belang zijn en waar je dus best wat meer belang aan hecht zijn kwaliteit, vertrouwen en autoriteit. Over kwaliteit kunnen we het volgende zeggen: wat Google eigenlijk tracht te bereiken wanneer ze willen achterhalen hoe hoog websites moeten weergegeven worden, is om hun zoekers net datgene aan te bieden dat voor hen het meest informatie oplevert, het meest unieke is, of het meest interessant is. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar goede en kwalitatieve inhoud. Stel dat jij t-shirts online verkoopt en je gebruikt exact dezelfde beschrijvingen, tags, acties, prijzen, … als jouw concurrentie op hun website. In dat geval biedt je de zoekers van Google niks nieuws of unieks aan. Ook al zijn jouw t-shirts de beste, ze zijn en blijven nog steeds dezelfde als die van jouw concurrenten, dus heeft Google geen enkele reden om te gaan zeggen dat jouw t-shirts of jouw website beter is dan die van jouw concurrenten. Biedt jouw klanten daarom interessante inhoud aan. Neem nu dit voorbeeld: geef ze de mogelijkheid om hun t-shirt te personaliseren. Vertel hen hoe ze hun t-shirt het best wassen. Op hoeveel graden moet je hem wassen? Kan de t-shirt gestreken worden? Is het bestand tegen vlekken? Met welke andere kledingstukken kan je de t-shirt combineren? Draag je hem best in de zomer, of eerder in de winter? Geef hen dus informatie, of wees nog creatiever! Zorg ervoor dat ze foto’s van zichzelf delen waarop ze uitpakken met hun t-shirt. Creëer een hype rond jouw t-shirts en breng mensen met dezelfde interesse of liefde voor jouw t-shirts samen. Maak een foto van een bekend persoon die jouw t-shirt draagt en gooi hem online. Doe iets anders met jouw product en wees vooral uniek. Laat Google zien dat jouw product niet één van de zovele andere is, toon dat jij meer biedt dan de andere zoekresultaten.Vertrouwen is een andere belangrijke factor waarmee je rekening moet houden als je jouw weergave in de zoekresultaten wil verbeteren. Google wil niet zomaar eender welke website tonen aan zijn zoekers, het wil namelijk de beste website aanbieden, en dat is in hun ogen een site die betrouwbaar is. Iets wat Google al heeft aangehaald is dat ze graag websites en webwinkels beboeten die herhaaldelijk slechte reviews krijgen door deze lagere scores te geven waardoor ze minder hoog weergegeven worden. Dus als je een hoop slechte reviews hebt gekregen, zal Google op termijn vaststellen dat jouw website niet al te hoog moet scoren en dat deze bijgevolg lager zal worden weergegeven omdat ze niet willen dat zo’n websites worden weergegeven aan hun zoekers. Bewijs het algoritme dus dat jouw site wel te vertrouwen is. Zorg dat grotere, bekendere en gevestigde sites naar jouw website linken. Haal het nieuws, zoek gelijkaardige websites in jouw sector, leg connecties met andere vertrouwde websites: partners, verkopers, tevreden klanten, … zorg dat zij verwijzen naar jouw website om aan te tonen dat jouw site betrouwbaar is en het nodige krediet verdient.

En dan is er uiteindelijk nog autoriteit. Google wil websites tonen die populair zijn. Als ze de populairste t-shirt verkoper kunnen weergeven aan alle mensen die op zoek zijn naar een website die t-shirts verkoopt, dan is dat de site waar ze op zoek naar zijn en vervolgens ook zullen weergeven. Je zal Google dus moeten overtuigen, stuur hen signalen dat jouw site de populairste is van alle sites die hetzelfde soort t-shirts verkoopt. Vul deze knikkerpot door een publiek op te bouwen. Zet een sociaal netwerk op poten, zorg dat mensen naar jou linken, zorg dat ze jouw t-shirts delen op hun sociale profielen met de boodschap ‘Ik wil dit!’, zorg dat ze reacties plaatsen, laat hen foto’s delen van zichzelf met jouw t-shirts aan, bouw een publiek op en spoor ze aan om naar jouw site te linken en over jouw t-shirts te spreken. Dat is wat Google wil zien en wat er voor zal zorgen dat jouw site meer betrouwbaar is en autoriteit uitstraalt, wat uiteindelijk tot betere zoekresultaten zal leiden.

Dus als je het zo eens bekijkt, is SEO eigenlijk niks meer dan een proces waarin jij aan de zoekmachines gaat bewijzen dat jouw website de beste, de meest autoritaire, meest betrouwbare, de meest unieke en interessantste is die zij aan hun klanten – de zoekers – kunnen aanbieden. Zorg dat mensen over jou spreken, creëer kwalitatieve en goede inhoud, zorg dat er naar jouw website wordt gelinkt en verwezen, en Google zal er meer vertrouwen in hebben dat jij de beste oplossing of zoekresultaat bent dat het aan zijn zoekers kan aanbieden. Vanaf dan zal je beginnen merken dat je op de voorpagina van google zal te bezichtigen zijn en meer bezoekers zal kunnen lokken voor jouw product, jouw unieke t-shirts.

Was dit artikel nuttig? Of ken jij iemand die dit artikel moet gelezen hebben? Deel het via sociale media of laat het ons hieronder weten zodat wij weten welke inhoud wij jou als lezer kunnen aanbieden.


HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com